Egyptin mytologia II

Muinaisen Egyptin rikas jumalisto (jumalat ja jumalattaret) koostuu moninaisista ihmis- ja eläinhahmoista sekä näiden mielikuvituksellisista yhdistelmistä. Energiakeskus Indigon egyptiläiseen jumalgalleriaan olemme koonneet valikoiman tärkeimpiä hahmoja jumalmaailmasta, jota hallitsivat auringon ohella syntymän ja kuoleman voimat.

Maat, Ma'at

Jumalatar Maat

Ulkomuoto: Strutsin sulka tai nainen, jonka päässä olevassa kruunussa on pystysuora sulka.

Kuvaus: Totuuden, lakien ja oikeuden sekä universaalin järjestyksen jumalatar. Tämä auringonjumala Ran tytär yhdistetään myös maan kaikkinaiseen tasapainoon ja harmoniaan.

Vaikutusalue: Maat jumalatarta palvottiin ja pidettiin suuressa arvossa koko Egyptin alueella, eräissä kuvissa muut jumalat jopa kunnioittavat tätä nimenomaista jumalatarta.

Historia: Faaraon ensisijaisiin tehtäviin kuului maatin tekeminen eli järjestyksen ja oikeudenmukaisen lakijärjestelmän ylläpitäminen. Tätä vastuuta korostaakseen monien faaraoiden titteliin sisältyi nimenä myös "Maatin rakastama".

Nepthys

Jumalatar Nepthys

Ulkomuoto: Nainen, jonka päähineessä on hänen nimensä hieroglyfein kuvattuna (kori ja talo).

Kuvaus: Nepthys (Nebet-het, Nebt-het, Nefthys, Nephthys) on Osiriksen ja Isiksen sisko, veljensä Sethin vaimo sekä Anubiksen äiti. Hän on kuolleiden suojelija, hautojen ja hautajaisten, kodin ja talon sekä naisten jumalatar. Nepthys on myös pohjoisen suojelujumalatar ja hänet kuvataankin usein sekä sarkofagin että synnyttävien naisten sänkyjen pääpuolelle.

Vaikutusalue: Nepthys jumalatarta palvottiin laajasti kaikkialla Egyptissä vaikka hänellä ei varsinaista temppeliä tai kulttia ollutkaan.

Historia: Jo Vanhan valtakunnan aikaisista kirjoituksista on löytynyt mainintoja tästä muinaisesta jumalattaresta, joka usein kuvataan hautajaisveneen kyydissä saattamassa kuolleita Siunattuun maahan.

Nun

Jumala Nun

Ulkomuoto: Mies kantamassa kaarna- tai ruokovenettä (parkkia) päänsä päällä.

Kuvaus: Nun yhdistetään kaaokseen, joka löytyy universumin laitamilta sekä luomisen alkuveteen, jonka henkilöitymä hän on.

Vaikutusalue: Koko Egypti.

Historia: Muinaisen egyptiläisen luomiskertomuksen mukaan Nun oli kaaoksen alkuvesi, josta maa nousi kukkulan muodossa. Egyptiläiset uskoivat kaiken elämän syntyneen Nunista.

Nut

Jumalatar Nut

Ulkomuoto: Usein siniseksi maalattu, tähdillä peitetty alaston nainen, joka kurottautuu maan ylle. Maata kuvaa monesti hänen veljensä/miehensä maanjumala Geb ja Nutia taasen kannattelee maan yllä hänen isänsä, ilmanjumala Shu.

Kuvaus: Taivaan ja taivaankannen jumalatar, joka suojelee maailmaa ulkopuoliselta pimeydeltä ja kaikilta tuossa pimeydessä asustavilta demonisilta olioilta.

Vaikutusalue: Koko Egypti.

Historia: Nut on todella muinainen taivaanjumalatar, jonka kuva löytyy usein muumioarkun sisäpuolelta, aivan vainajan kasvojen yläpuolelta. Egyptiläiset uskoivat myös, että päivän päätteeksi Nut nielaisi auringon ja auringonjumala Ra synnytti valopallon jälleen uudestaan seuraavana aamuna.

Osiris

Jumala Osiris

Ulkomuoto: Vihreä ihoinen, muumioiden tapaan kääritty parrakas mies, jolla on päässään Ylä-Egyptin valkea kruunu ja käsissään kuninkaalliset arvomerkit, sauva ja ruoska.

Kuvaus: Osiris (Oser, Aser, Asar, Usire) on alimaailman eli Manalan suojelija, kuolleiden faaraoiden ja myöhemmin myös tavallisten vainajien sekä ylösnousemuksen jumala. Vanhimpien kirjoitusten mukaan hän on myös maanviljelyksen sekä hedelmällisyyden jumala. Sukupuussa yksi heliopolitaanisen enneadin yhdeksästä jumalolennosta, Osiris on Isiksen veli/aviomies, Nepthyksen ja Sethin veli sekä Horuksen isä.

Vaikutusalue: Ylä-Egyptissä sijaitseva Abydos (Ibdju), jonne varhaiset faaraot rakensivat hautansa, on Osiriksen alkuperäinen kulttikeskus. Osiriksen palvonta levisi kuitenkin kaikkialle Egyptiin, se kilpaili suosiosta jopa auringonjumala Ran palvonnan kanssa.

Historia: Osiris on yksi muinaisen Egyptin tärkeimmistä jumalhahmoista. Vanhan valtakunnan ajalla hänet tunnettiin hedelmällisyyden jumalana, mutta jo 2400 eaa. hänet miellettiin hautajaisten jumalaksi sekä kuolleiden faaraoiden henkilöitymäksi.

Ptah

Ulkomuoto: Mies, jolla on kalju tai sidottu pää, suora jumalparta ja joka on kääriytynyt tiukkaan, valkoiseen muumiomaiseen kaapuun. Kädessään hänellä on sauva tai valtikka, joka on elämän (ankh-merkki), pysyvyyden (djed-pilari) ja vallan (was-valtikka) yhdistelmä.

Kuvaus: Ptah "avaaja" tai "muovaaja" on luomisen, käsityöläisten ja kaikkien taiteiden suojelija. Hänen vaimonsa on joko Bast, Sekhmet tai Wadjet eri kaupunkien uskomusten mukaan. Ptah jumalaa pidetään myös Nefertemin sekä Sakkaran pyramidin arkkitehdin Imhotepin isänä

Vaikutusalue: Ptah jumalaa palvottiin laajalti koko Egyptissä, hänen kulttinsa keskukset sijaitsivat Memfiissä, jonka pääjumala hän oli sekä Heliopoliissa.

Historia: Ptah on Egyptin vanhimpia jumalia, joka myöhemmin yhdistettiin muihin jumaliin, jolloin hänen nimekseen muotoutui mm. Ptah-Ta-tenen (maanjumala), Ptah-Sokar (hautajaisten jumala) tai Ptah-Sokar-Osiris (kuolemanjumala).

Ra, Re

Jumala Ra

Ulkomuoto: Haukkapäinen mies, joka omaa päähineenään auringonkiekon, jota kehystää uraeus (pyhä kobra).

Kuvaus: Auringonjumala Ra (Re) on egyptiläisten tärkein jumala, joka liitetään myös luomiseen. Eräiden myyttien mukaan Ra loi itse itsensä lootuksen alkukukasta. Horus horisontissa eli Ra-Horakhty (Ra-Harakhti, Ra-Horakhte, Ra-Horakhtii, Ra-Herakhty) on taasen taivaanjumala Horuksen ja auringonjumala Ran yhdistelmä, jonka uskottiin olevan nimenomaan auringonnousun jumala.

Vaikutusalue: Ran keskeisin kulttikeskus sijaitsi Heliopoliissa, lähellä nykyistä Kairoa. Ra oli kuitenkin koko valtakunnan pääjumala, jota palvottiin kaikkialla Egyptissä.

Historia: Todisteita Ra jumalhahmosta löytyy jo toisen dynastian ajalta ja neljännestä dynastiasta alkaen faaraot esiintyivät Ran poikina.

Sekhmet

Ulkomuoto: Leijonapäinen nainen.

Kuvaus: Sekhmet (Sakhmet, Sekhet) nimenä tarkoittaa voimakasta tai mahtavaa ja tämä sodanjumalatar onkin yksi vaikuttavimmista jumalolennoista Egyptissä. Sekhmetin kerrotaan olevan auringonjumala Ran tytär ja hänet on yhdistetty jumalallisen rangaistuksen jakamiseen. Tässä ominaisuudessa häntä kutsutaan nimellä Ran silmä - aurinkosilmä, joka polttaa ja tuomitsee jumalten ja faaraoiden viholliset.

Vaikutusalue: Sekhmet jumalatar muodosti yhdessä miehensä (Ptah) ja vanhimman lapsensa (Nefertem) kanssa Memfiin triadin, joka oli heidän kulttinsa keskuskaupunki.

Historia: Legendan mukaan auringonjumala Ra lähetti lehmäjumalatar Hathorin maan päälle kostamaan ihmisten jumalia kohtaan osoittamansa kunnioituksen puutteen. Hathor noudatti määräystä Sekhmetin hahmossa teurastaen ihmiskuntaa niin säälimättömästi, että Ran oli keskeytettävä moinen verenhimoinen käyttäytyminen.

Seshat

Ulkomuoto: Pantterin nahkaiseen hameeseen pukeutunut nainen, jonka päähineessä on seitsensakarainen tähti.

Kuvaus: Seshat (Sashet, Sesheta) tarkoittaa naispuolista kirjuria ja tämä jumalatar edustaakin kirjoitustaidon, historiallisten tapahtumien tallentamisen, kirjanpidon sekä mittojen ja arkkitehtuurin jumalatarta muinaisessa Egyptissä. Hänen uskottiin olevan viisaudenjumala Thothin tytär, vaimo tai naispuolinen vastine ja Seshat oli vastuussa muun muassa faaraon elin- ja hallitusvuosien laskemisesta.

Vaikutusalue: Koko Egypti ja vaikka temppeleitä Seshatin nimissä ei ole toistaiseksi löytynyt on hän omannut oman papistonsa aikaisista ajoista lähtien. Myöhempinä aikoina Thoth otti ylivallan näistä papistoista.

Historia: Egyptiläisten uskomusten mukaan Seshat keksi kirjoittamisen ja Thoth taasen opetti kirjoitustaidon ihmiskunnalle.

Seth

Ulkomuoto: Mies, jonka pää muistuttaa shakaalin- tai maasianhahmoista mytologista eläintä, jolla on pitkä nenä tai nokka ja ylöspäin nousevat neliskulmaiset korvat.

Kuvaus: Kaaoksen ja myrskyn jumala Seth (Set, Seteh, Setekh, Setesh, Seti, Sutekh, Setech, Sutech) on taivaanjumalatar Nutin poika, Osiriksen ja Isiksen veli sekä Nepthysin veli/aviomies. Seth vihamielisyyden kuvajaisena edustaa kaikkea pahaa, joka uhkaa Egyptin harmoniaa ja rauhaa.

Vaikutusalue: Maineestaan huolimatta Sethillä oli tärkeä pyhäkkö Ylä-Egyptissä ja hänen kulttinsa oli vahvoilla myös Niilin deltan koillisosassa.

Historia: Aikojen alussa Seth oli tuulen ja aavikkomyrskyjen jumala, häntä pidettiin oikukkaasta luonteestaan huolimatta tasaveroisena jumalana muun muassa Osiriksen rinnalla. Selittämättömästä, ehkä poliittisesta syystä asennoituminen Sethiin muuttui kuitenkin aikojen saatossa ja hänestä tuli kaiken pahan vertauskuva, valonjumalien ikuinen haastaja.

Shu

Ulkomuoto: Mies strutsinsulka päässään, hänet kuvataan usein myös kannattelemassa taivaankantta käsivarsillaan.

Kuvaus: Shu 'hän, joka nousee ylös' on ilman ja auringonvalon jumala. Hän on vastuussa taivaan ja maan toisistaan irrallaan pitämisestä.

Vaikutusalue: Koko Egypti.

Historia: Muinaisegyptiläisessä luomiskertomuksessa hän oli yhdessä sisarvaimonsa Tefnutin kanssa Atumin luoma ensimmäinen jumalallinen aviopari.

Sobek

Ulkomuoto: Krokotiilipäinen mies tai krokotiili, jolla on päässään sulkia ja auringonkehrä.

Kuvaus: Sobek (Sebek) on Niilin jumala, joka kuvastaa myös faaraon voimaa. Häntä pidettiin monien jumalien henkivartijana ja samassa roolissa hänet nähtiin myös faaraon suhteen - Sobek suojeli faaraota kaikelta harmilta, erityisesti pahoja voimia vastaan.

Vaikutusalue: Vaikka Sobekin kultin keskus oli Faiyoum, palvottiin häntä kaikkialla Egyptissä.

Historia: Sobekin kunniaksi rakennetuissa temppeleissä pidettiin krokotiilejä lammikoissa asustelemassa.

Taweret

Ulkomuoto: Raskaana oleva, riippurintainen, krokotiiliselkäinen virtahepo seisomassa leijonan takakäpälillään.

Kuvaus: Taweret (Taueret, Tauret, Taurt, Tawaret, Toeris) muinaisena egyptiläisenä jumalana on liitetty äitiyteen, synnyttämiseen sekä naisten ja lasten suojeluun. Hänessä yhdistyvät kolmen eläimen raivokkaat, jälkikasvua suojelevat voimat sekä virtahevon hedelmällisyys.

Vaikutusalue: Vaikka Taweret ei koskaan saanut omaa temppeliä, oli hän erittäin suosittu kotijumala sekä amulettihahmo koko Egyptin arkipäiväisessä elämässä muun muassa raskaana olevien naisten keskuudessa. Hänen kuviaan on löydetty myös erilaisista naisten tavaroista, kuten koruista ja hiuskoristeista.

Historia: Taweretin suosio oli huipussaan myöhempinä aikoina, ensimmäiset maininnat hänestä löytyvät kuitenkin jo Vanhan valtakunnan ajalta, jolloin hän ilmeni faaraon äitinä tarjoten jumalallista maitoaan faaraolle juotavaksi.

Tefnut

Ulkomuoto: Auringonkehrän kruunaama leijonapäinen nainen.

Kuvaus: Kosteudenjumalatar Tefnut on ilmanjumalan Shun sisar/vaimo sekä kaksosten, taivaanjumalatar Nutin ja maanjumala Gebin, äiti.

Vaikutusalue: Tefnutin ollessa yksi luomismyytin yhdeksästä jumalolennosta oli hänen vaikutusalueenaan koko Egypti, Denderassa (Iunet) oli myös kaupungin osa nimeltään 'Tefnutin talo'.

Historia: Egyptissä satoi sangen harvoin, joten varsinaisen sateelle pyhitetyn jumalhahmon sijaan heillä oli kosteuden- ja vedenjumalatar.

Thoth

Jumala Thoth

Ulkomuoto: Ibispäinen mies kädessään kirjoitusalusta, kuvataan joskus myös kokonaan ibislintuna tai paviaanina.

Kuvaus: Thoth (Djehuti, Tehuti) on viisaudenjumala, jumalallinen kirjuri, oppimisen suojelija ja keksintöjen mestari. Thoth saavutti mainetta myös taikakyvyillään ja yksi hänen tunnetuimmista rooleistaan on kuolleiden tuomioiden tallentaminen Kahden totuuden salissa sielujen punnituksen yhteydessä.

Vaikutusalue: Thothin kulttikeskus sijaitsi kaupungissa nimeltä Hermopolis Ylä-Egyptissä, mutta häntä palvottiin laajalti koko maassa.

Historia: Thoth mainitaan jo Vanhan valtakunnan pyramiditeksteissä, hän oli yksi kaikkein ensimmäisistä Egyptin jumalista.