Millaista ilmaa sinä kotonasi hengität?

Kesällä on ihanaa pitää ovet ja ikkunat auki ja nauttia raikkaasta ilmasta. Syksyn myötä patterit pärähtävät päälle ja ikkunat säästäväisesti suljetaan. Hengittämämme sisäilman laatu huononee aika tavalla.

Yksi syy huonoon sisäilmaan on kodin tavaroista ja rakennusmateriaaleista ilmaan haihtuvat kemikaalit. Kemikaaleja haihtuu käytännössä kaikista teollisista tuotteista. Osa ilmaan haihtuvista kemikaaleista tiedetään haitallisiksi, mutta monia ei ole tutkittu tarpeeksi. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kemikaalivalvonnan johtaja Esa Nikunen arvioi, että vain hyvin pienestä osasta kemikaaleista voidaan sanoa tiedettävän riittävästi. "On löytynyt yllättävän suuria tietoaukkoja ihan laajassakin teollisessa käytössä olevista aineista. Vain 1-2 prosentista kemikaaleja tiedot ovat riittävät", Nikunen sanoo suoraan.

Sisäilmassa leijuvien kemikaalien poistoon löytyy yllättävä, täysin luonnonmukainen keino: viherkasvit. Ensin NASA ja sitten tutkijat ympäri maailman ovat todenneet, että kasvit imevät huoneilmasta haitallisia kemikaaleja todella merkittäviä määriä ja juuristossaan hajottavat ne takaisin vaarattomiksi alkuaineiksi. Yksi roteva viherkasvi voi pudottaa huoneen formaldehydipitoisuutta 80 % parissa päivässä! Kasvit ajan mittaan sen kun tehostuvat ympäristöstään löytyvien kemikaalien poistossa. Mitä enemmän kemikaalia niiden juuristossa eläville hajottajamikrobeille tarjotaan, sitä isommaksi mikrobiyhdyskunta kasvaa. Kasvit siis aivan luonnollisella tavalla erikoistuvat juuri oman ympäristönsä ilman puhdistamisessa.

Kasveissa on valtavasti valinnan varaa. Allergikoille löytyy kymmeniä allergiavapaita kasveja, pimeään nurkkaan tai paahteiselle ikkunalle löytyvät omat kasvinsa. Hajamieliselle hoitajalle löytyy kasveja, jotka eivät ota nokkiinsa pienestä epäsäännöllisyydestä ja kukkien ystävälle löytyy tehokkaita ilmaa puhdistavia kukkia.

Kasvien hyödyt eivät kuitenkaan lopu tähän. Tutkijat ovat havainneet, että kasveja sisältävissä koekammioissa on puolta vähemmän mikrobeja ja homeitiöitä kuin kasvittomissa. Kasvit siis desinfioivat ilmaa. Ne ovat kehittäneet tämän kyvyn suojellakseen itseään, ja me kasvien kanssa elävät ihmiset hyödymme siitä myös. Tulee mieleen luokkahuone tai avokonttori, jonka ilmassa varmaan mikrobeja riittää.

Kun ajattelet hyvää sisäilmaa, ensimmäinen ajatus mieleen on raikkaus ja hapekkuus. Ihminen kykenee aistimaan ilman happipitoisuuden: ”huono ilma” tarkoittaa usein hiilidioksidin kyllästämää ilmaa, jossa happea on liian vähän. Siellä missä on paljon ihmisiä, tulisikin olla hiilidioksidia imeviä kasveja luomassa tasapainoa. Kasvithan syövät ilmasta hiilidioksidia ja tuottavat happea. Ihminen ja kasvi ovat siis luontaisia kumppaneita.

Yksi talvinen sisäilmaongelma on alhainen ilmankosteus. Kuiva ilma heikentää limakalvojemme toimintaa. Heikentyneet limakalvot päästävät läpi mikrobeja, jolloin sairastelemme enemmän. Viherkasvit auttavat tässäkin haihduttamalla runsaasti kosteutta ilmaan. Mitä kuivempi sisäilma on, sitä enemmän kasvit haihduttavat kosteutta. Ja toisin kuin ilmankostuttimet, ne eivät hurise tai nosta sähkölaskua…

Eli, kun sinä väännät ikkunansalvat kiinni, mieti miten teillä sisäilma pidetään puhtaana ja raikkaana. Ja kyllä, myös orkidea puhdistaa ilmaa!

Artikkelin on kirjoittanut Kaarina Rantala copyright © Kaarina Rantala, Puutarhapalvelu Creative. Tutustu muun muassa Kaarinan Puhtaan ilman remontti -kursseihin tai muihin palveluihin Puutarhapalvelu Creativen kotisivuilla:

Vihersisustus Creative auttaa ihmisiä puhdistamaan ilmaa luonnollisesti kasveilla. Sinun ei tarvitse olla naapuruston ihailema viherpeukalo, vaan opastamme sinua kasviesi hoidossa ja valitsemme sellaiset kasvit, jotka sopivat omaan elämäntyyliin. Tarvittaessa voi tilata tekstarimuistutuksen kastelusta ja lannoituksesta. Aloita siis raikkaampi elämä ja soita meille 0400-180825 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen myynti@puutarhapalvelucreative.fi.