Värikäs puutarha

Luonnon parantava vaikutus on kiistaton, sen tuntee jokainen kävellessään metsän vehreydessä tai aistiessaan luonnon voimia esimerkiksi meren läheisyydessä. Puun alla istuessaan vihreiden lehtien alla, selkä tukevasti ruskeaa runkoa vasten, ihminen imee itseensä luonnon elinvoimaa – elämäneliksiiriä. Luonnossa väreillä on väliä ja näin tehokkaan hoitomuodon eli väriterapian voi kätevästi siirtää myös omaan puutarhaansa tai parvekkeelle. Puutarhassa mahdollisuudet luoda kauneutta ovat rajattomat ja samalla ammennetaan tehokasta itsehoitoa sielulle, hengelle ja yleiselle hyvinvoinnille. Myös eri vuodenaikojen tarkkaileminen sävyjen kirjon hienovaraisesti muuttuessa on värileikki vailla vertaansa.

Vihreän vivahteita

Kasvikunnassa vihreä on vallitseva väri, sen moninaiset sävyt tummasta sammalenvihreästä hentoon oliivinvihreään antavat mahdollisuuden leikittelyyn jo yhden värin puitteissa. Kasvien monimuotoisuus lehtien lukuisten yksityiskohtien ja pensaiden kasvutapojen puitteissa houkuttelevat muotokielellään sävyjen ja varjojen maailmaan. Erilaiset vihreät pensaat ja puut, maanpeittokasvit, koristeheinät sekä saniaiset tasapainottavat puutarhan ilmettä ja ovat mahtavana tukena myös ihmisen energiakentälle. Väriterapian pohjalta yksi tehokkaimmista väriyhdistelmistä puutarhassa on violetin ja purppuran sävyt vihreään yhdistettyinä. Nämä värit yhdessä kohottavat puutarhan henkisen hyvinvoinnin vaikutusta, vahvistavat immuunijärjestelmää ja pirteällä keltaisella yksityiskohdalla terästettynä vastavärien eloisa ja voimakas vaikutus luo myönteistä jännitystä puutarhan ilmapiiriin. Herkän keltaiset kevätesikot (Primula) suorastaan tihkuvat henkistä sulokkuutta!

Tuhansien puutarhojen raikkaan vihreä nurmi omaa mahtavan potentiaalin fyysisen kehon vahvistajana. Paljain jaloin luonnon matolla tallusteleminen tai lepohetki ruoholla maaten ovat terapiaa parhaimmasta päästä. Kostean tai vastaleikatun nurmen tuoksut herättävät usein halun hengittää tuota raikasta aromia vahvasti sisään, nurmikon tuoksu onkin tehokas tukkeutuneen elimistön puhdistaja.

Lehtivihreä eli klorofylli imee itseensä auringonvaloa ja vihreitä yrttejä syömällä välitämme tuota värikkään valon runsautta näppärästi kehomme käyttöön. Erilaiset yrtit kohottavat elimistömme hyvinvointia terveysjuoman tavoin ja vanhan ajan yrttipuutarha onkin viehättävä keino herätellä eloon alkuperäisiä hoitomenetelmiä. Yrttikasvien vaihtelevat värisävyt ja muodot sekä maut tarjoavat nautintoja kaikille aisteille.

Puutarhakukissa limenvihreä väri on erikoinen harvinaisuus, joka antaa kuitenkin mainion kontrastin kukkaryhmissä. Auringonpaisteesta pitävä daaliakukkainen tsinnia (Envy Double) sekä limenvihreä miekkalilja (Gladiolus Erin) ovat korkeutensa ja värinsä vuoksi yhdessä muiden kukkien kanssa vaikuttavan näköisiä. Tehokkaita värejä puutarhassa limenvihreän kanssa yhdistettäväksi ovat violetti, oranssi ja puhtaan valkoinen. Hehkuvan violetti japaninkurjenmiekka (Royal Banner) ja herkullisen tulenoranssi idänunikko (Papaver orientale) vetävät katseet varmasti puoleensa vehreiden sävyjen ympäröiminä.

Läheisten värien puutarha

Yhden tai muutaman läheisen värisävyn mukaan sävytetyssä puutarhassa värit sulautuvat kauniisti toisiinsa luoden harmonisen lopputuloksen. Kukkaryhmistä saadaan vaikuttavia ja vaihtelevia sommittelemalla erikorkuisia ja -muotoisia kasvilajeja muutaman tarkkaan harkitun, esimerkiksi väriympyrän neljänneksen värien mukaan.

Yksivärisessä, valtaosaltaan valkoisessa puutarhassa kasvien muodot pääsevät oikeuksiinsa erityisen hyvin ja hopeanharmaan hienot sävyt valkoisen ohella luovat taiteellisen ja elegantin leiman puutarhan suunnitteluun. Viattoman valkoiset värit loistavat Pohjolan iltahämärissä valaisten puutarhaa ja tuoksuvien lajikkeiden valinta lisää tämän taianomaisen sävytyksen tenhoa entisestään. Varhain keväällä kukkivat lumikellot (Galanthus nivalis), valkoiset kevätsahramit (Crocus vernus) ja tulppaanit (Tulipa Diana) sekä valkovuokot (Anemone nemorosa) loistavat kilpaa kevätauringon kanssa ja pian muut kasvit tuovat oman lisänsä sointuvan puhtaaseen keitaaseen.

Lämpimien värisävyjen liekehtivä puutarha syntyy keltaisesta, oranssista ja tulenpunaisen eri sävyistä. Eloisuutta, voimaa ja kesäistä auringonpaistetta huokuva väripaletti on iloinen kokonaisuus, joka värittää elämää pilvisenäkin päivänä. Kullankeltaiset päivänsilmät (Heliopsis helianthoides var. scabra) kukkivat pitkään ja ovat reheviä kesäkukkijoita, keskikesän komeimpia perennoja ovat vahvat hohdekukkalajikkeet (Helenium) ja loppukesän runsaasti kukkiva keltainen syyskaunosilmä (Coreopsis verticillata Grandiflora) on helppohoitonen kesäkukka.

Kylmät sävyt luovat hämyisen viileän, sinisten hetkien puutarhan, joka houkuttelee vaipumaan omassa rauhassa unelmiin ja haaveisiin. Aistikas ja ajatuksia rauhoittava kokonaisuus muodostuu liilanvärisistä sammalleimuista (Phlox subulata), jaloritarinkannuksista (Delphinium Belladonna) ja vaaleansinisistä siperiankurjenmiekoista (Iris sibirica Cambridge). Purppuranvioletin ja magentan eli viileän liilanruusunpunaisen kylmistä sävyistä saa helposti myös värisilmää hivelevän yhdistelmän. Kurjenpolvet (Geranium), purppuranpunainen sormustinkukka (Digitalis purpurea) ja keijumainen lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) ovat hienostuneen herkkiä kukkia, joiden syvät ja jalot vivahteet vaikuttavat terapeuttisesti ja mieltä ylentävästi.

Kukkien väriloistoa

Yksittäiset väriläikät tai vastavärien tehokkaat yhdistelmät tarjoavat loputtoman määrän yhä uusia värivaikutelmia puutarhaan. Kirkkaat, voimakkaat värit vaikuttavat aina eloisilta ja vahvoilta, hempeät pastellisävyt tekevät puutarhasta valoisan ja valkoinen viilentää värikkäitä istutuksia. Värien käytössä ja niiden yhdistelemisessä on hyvä ottaa huomioon myös puutarhaan lankeavan auringonvalon ja varjon vaikutus, ne saattavat muuttaa kasvien sävyjä huomattavasti.

Pienet, vastaväreistä muodostuvat laikut laajoissa, muuten yksivärisissä kasvustoissa piristävät puutarhan yleisilmettä. Vastaväripareja saattaa esiintyä jo yhdessäkin kasvissa, kuten punaiset kukat vihreine lehtineen ja varsineen, mutta väriympyrä pitää sisällään muitakin varsin tehokkaita komplementtivärejä. Esimerkiksi kullankeltaiset kärsämölajikkeet (Achillea filipendulina) yhdessä kuninkaansinisten ritarinkannusten (Delphinum) kanssa viestittävät hurmiosta ja syvästä rauhasta luoden lämpöä ja tukea ympärilleen. Kirkkaan keltaisten ja syvän violettien rohkea ja karismaattinen vastaväripari on henkisellä tasolla parantavan muutoksen herättävä yhdistelmä ja pari oranssi/sininen herättää kommunikaatiota ja edesauttaa sisäisten näkemysten hoivaamista.

Eri vuodenajat puutarhassa

Suomessa on parantavan puutarhurin silmäniloksi selkeästi toisistaan erottuvat vuodenajat, joista jokainen luo vaihtelevia tunnelmatiloja puutarhaan. Isommilla pinta-aloilla on helppo toteuttaa kukkaloiston jatkuminen keväästä syksyyn eri kasvien kukinta-aikoihin tutustumalla. Pienissä istutuksissa kannattaa taasen keskittyä tiettyyn pääkukinta-aikaan, muistaa valintoja tehdessä yksittäisten kasvien muodot ja ilme myös kukinnan jälkeen sekä suunnitella väripaletti tarkkaan tilan mahdollisuuksia silmällä pitäen.

Valon määrän lisääntyessä kevät ja kesä tuovat kukkien väriloiston yltäkylläisen vehreyden keskelle, mutta syksykin tarjoaa vielä täydessä kukassa olevien perennojen ohella maalauksellisia hetkiä. Pensaista japaninhappomarjan (Bérberis thunbérgii) kauniin keltainen syysväritys saa koristeekseen punaiset marjat, korallikanukka (Cornus alba Sibirica) omaa huikaisevan punertavan ja mustamarja-aronia (Aronia melanocarpa) oranssin-vihreän syysvärityksen. Tarhakurjenpolven (Geranium) pakkasen puremat monisävyiset lehdet ja useiden lajikkeiden kuivuneet kukkavarret tai tähkät ovat todella koristeellisia syksyn kirkkaassa auringonvalossa. Huurre korostaa myös kauniisti lehtien, hedelmystöjen sekä kasvustojen muotoja.

Perennoiden talvehtiminen kasvupaikallaan ja leikkaamisen jättäminen vasta kevääseen antaa uuden roolin kasveille talvisessa puutarhassa. Muun muassa unikon siemenkodat, kurjenmiekat ja erilaiset heinänkorret ovat erityisen kauniita ’talvikasveja’. Vihreyttä talviaikana puutarhaan saadaan havukasveilla, joiden runsas muotovalikoima matalista korkeisiin ja pilarimaisista kartiomaisiin tuo ilmekkyyttä ja ryhtiä kukkaryhmiin kesälläkin. Talvista puutarhaa piristävät myös kummasti iloisen väriseksi maalattu puutarhavaja tai muut puutarhakalusteet, tuikkulyhdyt hämyisten päivien ilona ja ehkä muutamat tarkkaan harkitut kristallit puiden oksilla koristeina antaen sateenkaarten värienergiaa valkoiseen hankeen heijastuessaan.